Moet just niks

door | mei 05 2021 | 0 Reacties

Het is even geleden sinds mijn laatste blog.

Hoewel ik initieel elke maand iets postte en op dat elan wilde verder gaan, voelde het toch aan als een agendapunt. Als een “moetje” en dus een verplichting. Laat ik nu net toevallig iemand zijn die nogal van vrijheid houd.

Waarom zou ik mezelf een hoop to do’s opleggen en daardoor nog meer uren achter de laptop doorbrengen dan ik in deze tijden al doe? Precies, daar is geen reden toe. De wereld is niet gestopt met draaien omdat ik een blog-break nam.

Of ik vanaf nu terug elke maand ga schrijven? Geen idee. Er is nog zoveel dat ik (terug) wil doen.

Stilaan sijpelen de versoepelingen van de Covid19-maatregelen ons leven weer binnen en kunnen terrasjes, vriendenbezoekjes, sportactiviteiten en zoveel meer weer deel gaan uitmaken van ons leven. Ik kijk er naar uit om weer naar de klimzaal te kunnen gaan. Voorwaar ik zeg u: ik ga ook nog vloeken en sakkeren hoor want mijn klimniveau is vermoedelijk noppes. Het is al zowat een jaar geleden dat ik nog kon klimmen. Wetende dat na een paar weken mijn niveau al serieus opnieuw dient opgebouwd te worden, ga ik er van uit dat ik nu de klimsport opnieuw mag gaan ontdekken.

Al zie mezelf al helemaal opnieuw sukkelen en er ineens te stevig willen invliegen om dan na 3 routes voor de rest van de avond met verzuring in de armen te zitten. Vroeger zou ik mezelf gefaald voelen en slechtgezind zijn mijn vorderingen en niveau niet goed genoeg waren. De keren dat ik naar huis ging met het idee “dat ik niet goed geklommen had”, zijn niet te tellen. Ik genoot er op die momenten ook niet meer van en voelde me er zelfs slecht door.

Stom eigenlijk want wat heb ik te winnen en wat te verliezen? Ook hier moet ik just niks.

Hobby’s horen energie te geven en voor ontspanning te zorgen. Ze dragen bij tot welzijn door stress te verminderen. Hobby’s mogen je uitdagen en je grenzen helpen verleggen voor zover je dat zelf wilt. Een hobby als klimmen helpt bij het in balans brengen van lichaam en geest, zorgt voor het versterken van spieren en core-stability en is tevens een sociaal gebeuren waar samenwerken en vertrouwen op anderen een waardig deel inneemt. Het geeft je de kans om een route als projectje te kiezen en uit te proberen hoe die route aan te pakken. Je creëert er je eigen succeservaringen mee en kan naar iets toewerken. Maar vooral: er moet niets. Het is voor de fun en iedereen is welkom. Dus waarom dan die lat hoog leggen en daardoor alle positieve effecten van hobby’s weggooien? Inderdaad, daar is geen reden toe.

Gelukkig leerde ik met de jaren wel dat niet alles moet in het leven. Even geen blog schrijven is niet erg. Er is geen klimniveau dat ik minstens moet halen. Ik moet ook niet meteen al mijn vrienden op enkele weken tijd live terugzien. Neen, moet just niks. Of toch niet in mijn vrije tijd. Uiteraard heb ik wel engagementen die ik aanga en die moet ik nagaan. Al voelen die helemaal niet als “moetjes”. Als je bewuste keuzes maakt die bij jou passen, dan leef je vanuit “mogen” en niet vanuit “moeten”.

Niet dat je altijd alles in de hand hebt. Maar dat hoeft ook helemaal niet zolang het hele leven maar niet voelt als “moeten”. Wanneer je trouw bent aan jezelf en vanuit een intrinsieke motivatie kunt leven, zullen enkele “moetjes” niet aanvoelen alsof er een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt.

Kortom: moet just niks!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *