Sinds enige tijd verdiep ik me steeds meer in de effecten van wat we eten op ons lichaam en ons welzijn.

Ik volgde inmiddels een opleiding Nutritional Psychology maar besloot om me toch nog verder professioneel bij te scholen tot orthomoleculair voedingscoach.

Orthomoloqué? Orthomolowatte?

Orthos komt van het Grieks en betekent goed, moleculair verwijst naar moleculen.

Orthomoleculair is een term die in 1968 bedacht werd door tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling. Het gaat er om je lichaam tot op het kleinste niveau de juiste voedingsstoffen te geven zodat ziekte tegengegaan wordt of indien het toch voorvalt, je lichaam de kracht heeft zichzelf te genezen.

Linus Pauling was echter niet de eerste die het belang van goede voeding op het lichaam en ons welzijn benadrukte. Zo’n 460 V.C. wees Hippocrates al op het belang van goed eten op ons lichaam en onze gezondheid. Een bekende quote van Hippocrates is: “Let food be thy medicine and medicine be thy food”. Weliswaar sprak hij die quote niet uit in het Engels.  

Ons lichaam haalt uit onze voeding vitamines, mineralen, bouwstoffen om bvb enzymen aan te maken, co-factoren om stofjes zoals serotonine aan te maken, … Kortom: eten doen we niet zomaar! Eten heeft een functie.

Het lijkt nu wel dat ik een open deur intrap. En toch. Toch zie ik in de praktijk heel veel mensen die best weinig voedzaams binnen krijgen of die gemakkelijk vervallen in junkfood en door het drukke leven vaak gaan voor een snelle hap, koeken, liters koffie en frisdrank.

Of ik dan zelf elke dag zo gezond eet en nu met de paasdagen totaal geen chocolade eieren gegeten heb? Toch wel hoor. Ik eet wel nog frieten en je zal mij ook nog wel eens zien snoepen. Waar ik wel in veranderde is dat ik nu veel bewuster omga met eten. Ik sta stil bij wat ik eet en stel me vaker de vraag of ik “daarmee mijn maag vul” of “mijn lichaam voed”.

Enkel junkfood eten, frisdrank en koffie drinken, veel geraffineerde suikers binnenspelen, … het maakt een mens niet alleen ongezond maar ook ongelukkig en depressief. Het put je lichaam uit en je hebt er telkens meer van nodig om voor korte tijd energie te voelen. Je leeft dan van suikerpiek naar suikerpiek tot je lichaam na jaren afzien niet meer kan.

Je zou elke dag 0, 03 liter water per kilo lichaamsgewicht moeten drinken. Gezonde, verse voeding volgens de kleuren van de regenboog is noodzakelijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Rauwe groenten zijn ook een must. (Let op, er zijn uitzonderingen die door darmproblematieken moeten oppassen met rauwe groenten.)

En gevarieerd eten natuurlijk. Of trap ik nu alweer een open deur in?

Niet alleen eten maar ook beweging, zonlicht, daglicht, zuurstof, … zijn essentiële elementen voor ons welzijn. Er is wel degelijk een link tussen depressies en het ontbreken van bovenstaande zaken. Goed nieuws dus: antidepressiva zijn niet steeds nodig. Gezond eten en een gezonde levensstijl kunnen al veel helpen bij milde tot matige depressies.

Zelf neem ik ook supplementen bij omdat er in onze voeding in vergelijking met vroeger ook minder vitamines en mineralen zitten. Gedurende herfst en winter zal ik vitamine D bijnemen alsook een siroopje met een variëteit aan vitamines en mineralen (vibracell genaamd). Doorheen het jaar neem ik gebufferde vitamine C, een vitamine B-complex en soms ook de vibracell en magnesium bij. Alsook laat ik mijn bloed wel eens checken om eventuele tekorten op te sporen of suppletie bij te sturen waar nodig.

Is het dan alternatieve geneeskunde of therapie?

Neen, helemaal niet. Orthomoleculaire therapie is geen alternatief maar iets aanvullend, iets  complementair.

Je zal mij dus nog steeds bij de klassieke huisarts zien wanneer nodig. Echter tracht ik wel beter te zorgen voor mijn lichaam door gezond te eten. Zeker sinds ik door die opleidingen extra met de neus op de feiten werd gedrukt. Mijn lichaam voeden in plaats van mijn maag vullen, is mijn nieuwe mantra.

Ongetwijfeld zullen er nog heel wat inzichten mijn pad op komen want ik heb nog wel heel wat modules te doorspartelen in mijn opleiding tot orthomoleculair voedingscoach.