Op stilte-reis met een coach

door | juni 06 2021 | 0 Reacties

Mijn hart maakt een blij sprongetje nu de aanstaande versoepelingen meer en meer ruimte tot reizen toelaten. Oef! Na ondertussen al anderhalf jaar wachten, risico’s afwegen en uitstellen, voel ik hoe er terug licht mag schijnen op dat deel van mijn business dat zich richt op het stuk zelfzorg met meer diepgang en avontuur: er is namelijk weer hoop op het terug kunnen organiseren van stilteretraites! Joepie! Een klein vreugdedansje vindt plaats in mijn living waar ik dit zit te schrijven. Een warme gloed overvalt me want ik geloof enorm in de kracht van de natuur en het tijd nemen voor jezelf en de uitdaging van de stilte aangaan. Even in back to basics om een week lang op het ritme van de natuur te leven en niets anders te moeten doen dan te zijn en in een rustig tempo te wandelen met de nodige tussenstops en meditaties, mindfulness, oefeningen, activiteiten, … en dat allemaal met ondersteuning van een coach/therapeut. Of eigenlijk nog 2 coaches want mijn Nederlandse collega Lia Smits reist met alle plezier mee.

Op dit ogenblik is het onze intentie om toch weer naar Marokko te gaan van zodra mogelijk. De puurheid van de Berberbegeleiders maakten de vorige reizen nu eenmaal zo aantrekkelijk. Het prachtige landschap dat zo anders is dan onze eigen habitat. De andere manier van leven, de taal waar we woordelijk kop noch staart aan krijgen – maar hey, 70% van communicatie is toch non-verbaal dus who cares! – de eenvoud van het zijn, het slapen in een tentje in de natuur en het eten in openlucht, … het is gewoon pure magie!

Waarom zou je nu in godsnaam op reis gaan met een coach? En dan nog in stilte?

Wel, omdat stilte ervoor kan zorgen dat jij jouw verlangens en obstakels, jouw pijnen en verdriet, jouw lichaam, jouw hele wezen beter kan horen. Door het wegnemen van de ruis en de afleiding, komt er ruimte voor je jezelf. Stilte kan jou tot diepere inzichten brengen.

De verstilling zorgt ervoor dat jouw lichaam en geest uit het de overlevingsmodus kunnen gaan en kunnen terugkeren naar wat er nog meer leeft binnen jou. Stilte, stilstaan, terugplooien op jezelf zorgt ervoor dat hetgeen lange tijd verborgen was nu onverdeelde aandacht kan krijgen. Er wordt ruimte gemaakt. Door het wandelen worden lichaam en geest aangemoedigd in beweging te komen zodat wat onder de oppervlakte geduwd werd, zich aangemoedigd kan voelen om boven water te komen. Een lichaam in beweging is een geest in beweging.

Als je dat dan nog eens in groep doet, wordt het geheel nog krachtiger. Het kunnen delen van ervaringen, het kunnen luisteren naar gelijkaardige belevenissen van anderen, het voelen dat je er niet alleen voor staat, de verbinding met gelijkgestemde zielen, het jezelf omarmd voelen en het gewoon mogen zijn en eens even niets te moeten, … dat zijn slechts enkele van de voordelen van zo’n groepsretraite.

Waarom dan met coach of therapeut op reis gaan?

Heel simpel: een coach of therapeut kan faciliteren, ondersteuning bieden op professionele wijze, begeleiding bieden tijdens de reis, nazorg garanderen eens je weer thuis bent, aanpassingen aan het programma aanbrengen met oog voor ieders welzijn en balans, individuele ruimte bieden waar nodig, …

Ik zie het als mijn job om bij de reizen die ik faciliteer het doel in het oog te houden en te waken dat ieders proces plaats kan krijgen. Dat wil zeggen dat er delen in stilte gewandeld worden, weliswaar in rustig tempo want onthaasten is waar alles om draait. Dat wil zeggen dat er gemeenschappelijke oefeningen en momenten zullen zijn maar evengoed individuele. Ook wil dat zeggen dat er zal afgesproken worden op welke manieren of momenten je kan aangeven dat het tijdens een stiltestuk te intens voor je wordt en je behoefte hebt aan ondersteuning.

Als coach draag ik, faciliteer ik, en omarm ik mee jouw proces, jouw angsten, jouw verlangens zodat jij in alle veiligheid kan zijn. Ik ontzorg jou zodat jij kan ont-moeten, ont-haasten, ont-stressen, ont-wikkelen, ont-bolsteren en jezelf her-ont-dekken.

Eigenlijk bestempelen Lia en ik ons liever als facilitators omdat wij met het oog voor individuele behoeften datgene aanreiken om dichter bij jouw doel te komen.

Heel concreet de reis inplannen lukt ons helaas nog niet omdat het nog niet met zekerheid te zeggen valt wanneer we weer veilig genoeg zitten om de landsgrenzen te verlaten. Stiekem dromen wij van einde september of oktober maar evengoed kan het pas voor 2022 zijn. Zowel voor mij als voor Lia is het uitermate belangrijk dat we zonder angst voor corona, onverwachte quarantaines of geannuleerde vluchten, op reis kunnen gaan. We zetten volop in op ZIJN: mogen zijn, kunnen zijn, WELzijn, volledig aanwezig zijn bij wat er om aandacht vraagt in jou.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *