Gepest worden… een fase waar je door moet?

door | februari 02 2020 | 0 Reacties

Al voor de 15e keer gaat in februari de Vlaamse week tegen pesten door.

In scholen zie je kinderen rondlopen met vier stippen op hun hand, er wordt een lied tegen pesten geschreven, in sommigen scholen vinden activiteiten plaats rond het thema pesten, een affiche her en der, kortom, een week lang trachten we de vuist te ballen tegen pesten.  

De vier stippen op het hand hebben een betekenis.

Stip 1 : Ik vind pesten niet ok en zal er nooit aan meedoen.
Stip 2: Ik praat erover als pesten mij verdrietig of bang maakt.
Stip 3: Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen er bij.
Stip 4: Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Toch wordt 1 op 5 jongeren gepest! In een klas van 20 leerlingen zijn er dus 4 personen die slachtoffer zijn van pesterijen. Dat zijn evenveel leerlingen per klas als stippen op een hand.

Is er dan niet meer nodig dan dat? Bieden deze acties dan een voldoende goed antwoord?

Helaas, vrees ik dat nog niet elke school een gepast antwoord geeft op pestgedrag. Als psychotherapeute merk ik hoe diep de wonden van pestgedrag kunnen zijn, zelfs na jaren zijn de gevolgen nog groot, de pesterijen (b)lijken voor eeuwig verankerd te zijn met het verdere leven.

Ik merk ook dat er bij slachtoffers van pestgedrag heel veel schaamte en angst aanwezig is en het soms lang kan duren vooraleer hij of zij iemand erover durft aanspreken.

Schaamte omdat het slachtoffer denkt dat er iets mis is met hem/haar, schaamte om wat er gebeurde, schaamte omdat hij/zij er alleen voor stond, angst om opnieuw gepest te worden als dit kenbaar gemaakt wordt, …

Mijn ervaringen zijn dat er vaak geen veiligheid aanwezig is en de hoop op beterschap ontbreekt. Er is geen vertrouwenspersoon die de nodige tools kent om met pestsituaties om te gaan. Vaak moet de jongere dan maar assertiever worden. Wist je trouwens dat de pester vaak ook ooit gepest werd? Wist je dat pesten uiting is dat er toch ergens iets niet goed loopt? Er is dus zowel aandacht nodig voor slachtoffer, als dader, als voor de getuigen van de pesterijen. Maar bij wie kunnen ze nu écht terecht? Op welke manier kan er nu adequaat gereageerd worden?

In mijn zoektocht naar antwoorden op pestsituaties kwam ik Het Ontschuldigend Gesprek tegen.

Dit is een oplossingsgerichte procedure richt zich ook op interventie en werd opgesteld door Jan Jacquemyn leerkracht L.O., therapeut en mental coach. Kortom, iemand die op diverse terreinen ervaring opdeed met pestgedrag en de (soms) levenslange ervaringen daarvan.

In zijn boek “Van preventie naar interventie bij pesten. Het ontschuldigend gesprek als oplossingsgerichte procedure.”, legt hij in zeer duidelijke taal uit hoe je ermee aan de slag kan.

Dit is geen boekje waar je maanden voor nodig hebt om je erdoor te worstelen, neen, een 127 bladzijden waarin alles bevattelijk wordt weergegeven. Een vleugje theoretische achtergrond maar evengoed uitgeschreven gesprekken, de kapstok van de procedure, oog voor het installeren van een veilige bedding voor de gesprekken, een aantal vragen om enerzijds te reflecteren, anderzijds die pijnlijk duidelijk maken hoe alomtegenwoordig pesten is en welke schade er aangericht wordt.

Het mooie aan dit boek en vooral deze manier van omgaan met pesten is dat het niet gaat om met de vinger te wijzen en voor eeuwig en altijd een stempel “dader” of “slachtoffer” te plaatsen. Het gaat om er samen beter uit te komen, bewustzijn over wat er bij alle betrokken partijen speelt, aandacht voor het denken én het voelen én het handelen, mogelijk psychologische afweermechanismen, …

Deze methode richt zich op het ongedaan maken van pesten door een daartoe aangeduide persoon, een aanspreekpunt.

Het ontschuldigend gesprek is niet zomaar een babbeltje, neen, het gaat om een aantal coachingsgesprekken met pester en gepeste zodat er voldoende tijd en ruimte is om te laten bezinken, te verwerken, te reflecteren en evalueren.

Contacteer me gerust voor meer info over hoe een antwoord te bieden op pestgedrag op school. Elke pesterij, hoe klein ook, is er een te veel! Het ontschuldigend gesprek biedt hier een antwoord op.

Wil je het boekje aankopen, een lezing of meer informatie over het ontschuldigend gesprek? Jan Jacquemyn staat je met plezier te woord: janjacquemyn@skynet.be

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *