Coachen in de natuur, meer dan een wandeling

door | maart 03 2020 | 0 Reacties

Wandelcoaching, natuurcoaching, outdoor coaching, … de laatste jaren kom je deze vormen van coaching wel vaker tegen. Maar wat is dat nu voor iets? En moet je dan een goede conditie hebben? Is dat dan zoals een fikse wandeling in het bos?

What’s in a name?

Of je het nu wandelcoaching of natuurcoaching noemt of iets meer out of the box outdoor coaching, als het over loopbaancoaching gaat, wilt dit zeggen dat je niet in de praktijkruimte afspreekt maar naar buiten gaat. Idealiter trek je echt een bos of natuurdomein in maar bij gebrek daaraan kan een landelijkere omgeving ook al wel.

Ah, omdat de natuur zorgt voor zuurstof en tot rust brengt?

Absoluut, de natuur zorgt voor zuurstof en doet het stressniveau dalen en de rust weerkeren. De industriële geluiden verdwijnen naar de achtergrond, het natuurlijk kleurenpalet bevordert de rust, je krijgt daglicht op je huid, je focus verhoogt doordat je minder afgeleid bent, doordat je lichamelijk in beweging bent kom je ook mentaal in beweging, de natuur bestaat ook uit terugkerende, zichzelf herhalende vormen (fractalen genoemd) en deze zorgen voor rust.

Wist je trouwens dat in de natuur alles zijn plaats heeft en er geen haast is om te groeien. Mos, bloemen, planten, bomen, … alles groeit op een eigen tempo.

Go for the extra mile

Neen, het gaat niet om kilometers afleggen. Soms wandel je, maar evengoed sta je soms letterlijk en figuurlijk stil. Je hoeft trouwens helemaal geen goede conditie te hebben om voor loopbaancoaching in de natuur te gaan.

Het extraatje zit in het gebruiken van de natuur als toolbox. In het begin van de coaching even alle zintuigen open zetten: welke geluiden kan je opmerken, ruik je ook diverse geuren, als je je ogen sluit, voel je dan de warmte van de zon en de wind op je huid, … Na slechts enkele minuten ga je al uit je hoofd op deze manier.

Geen vragenlijsten of kwaliteitenkaartjes in de natuur. Neen, als coach vraag ik je bvb 5 elementen te zoeken die staan voor kwaliteiten van jou. Jij mag dan ook het pad kiezen dat we volgen, ik wandel met je mee op jouw tempo.

De metaforen in de praktijk

Mijn ervaring is dat coaching in de natuur ervoor zorgt dat je sneller tot de essentie komt en het sneller duidelijk wordt welke factoren nog invloed uitoefenen op jouw loopbaanvraag. In de natuur kan je letterlijk 2 of meer paden bewandelen om af te tasten welke weg jou het best ligt. Als coach kan ik jou ook meer teruggeven zo vertelde iemand mij dat hij geen oog voor detail heeft terwijl hij 2 seconden later opmerkte dat er 50 meter 2 hertjes stonden tussen de bomen. Door te benoemen dat hij die hertjes wel zag, veranderde zijn beeld van zichzelf in de positieve zin.

Opvallend is ook dat de natuur als spiegel werkt: wanneer iemand zegt door het bos de bomen niet meer te zien, gebeurt het wel eens dat we letterlijk op een door struiken overwoekerd stuk staan.

En ja, je mag – waar toegestaan – , mag je de gebaande paden verlaten, klauteren over omgevallen boomstammen, lopen door gras, velden en struikgewas! Extra pluspunt is dat je in de natuur ook situaties kan achterlaten, stel dat je bijvoorbeeld een zeer slechte baas hebt en je stelt hem voor als een eikel, wel, dan kan je hem met veel kracht wegsmijten ?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *