Eindejaarsreflectie

door | december 12 2019 | 0 Reacties

Binnen een kleine week is het kerstmis. Traditioneel een tijd van stilstaan en reflecteren.

Een tijd waarin prioriteiten heel anders geschikt staan dan in de loop van het jaar. Een tijd waarin het op werkgebied ofwel heel druk is, ofwel juist rustiger. Velen onder ons stellen wederom goede voornemens op voor het nieuwe jaar.

Ikzelf houd wel van deze tijd van het jaar. Er heerst in de straten een gezelligere sfeer, muziek schalt door luidsprekers in winkelstraten, mensen versieren hun voortuinen met lichtjes terwijl binnenshuis gezinnen samenwerken om een mooie kerstboom op te stellen. Er worden kerstwensen verstuurd zowel digitaal als per post. Ooh jawel, ik kan wel genieten van zo’n echte kaart in mijn brievenbus.

Het is ook wel een drukke tijd. Iedereen verlangt naar verbinding en samenzijn met eigen familie en dus hollen we onze benen vanonder het lichaam om de beste lekkernijen in huis te halen. Lang tafelen hoort er bij velen nog bij.

Dat lang tafelen hoeft voor mij echter niet. Voor mij gaat het om de warmte en de gezelligheid van het samenzijn. Het écht tijd maken en samen zijn, niet snel snel even binnenspringen om 10 minuten later weer de baan op te zijn.

Eindejaarsdagen ervaar ik ook wel als contradictorisch: langs de ene kant vele recepties, feestjes, to do’s om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne tijd heeft, … langs de andere kant is er ook vertraging, tijd nemen, ruimte nemen, meer simpelweg “zijn”.

Meestal maak ik geen voornemens bij het nieuwe jaar. Ik vind dat je op elk moment van het jaar kan starten met iets nieuws of stoppen met iets wat niet meer bij je past. Al moet ik wel toegeven dat ik wel een zoektocht doe naar inspirerende inserts voor mijn agenda. Ik wil niet zomaar een agenda met kleurloze bladzijden en gewoon wat data en lijntjes om op te schrijven. Neen, ik houd van kleur, tekeningen, quotes, foto’s, pagina’s die ik regelmatig kan gebruiken om te reflecteren over de voorbije maand, pagina’s om dromen op te schrijven en om een mini-moodboard of visionboard op te creëren, pagina’s om te noteren waar ik dankbaar voor ben, …

Reeds enkele jaren geleden greep ik terug naar deze papieren agenda; het tactiele ervan, het handmatig neerschrijven, heerlijk vind ik het. Bovendien neem ik op die manier even afstand van het digitale scherm én heb ik altijd iets bij de hand om even snel iets neer te kribbelen zonder dat ik mijn laptop vol post its hang. Ik verheug me erop mijn geweldig leuke agenda te vullen met groeimomenten, leuke ontmoeten, dromen, afspraken, meetings, reizen, … maar eerst: let’s slow down and enjoy the holidays!

Hoe jij deze dagen ook doorbrengt, ik wens je in elk geval toe dat je warmte in je hart mag voelen, dat je mag stralen van intens geluk, dat elke vezel van je lichaam die positieve vibe mag ervaren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *